Ο ρόλος που είχε το κρασί των Γάλλων οινοποιών στη γαλλική αντίσταση υπήρξε καθοριστικός και οδήγησε στην D-Day.
Ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ δεν ήταν οινοπότης, τα κορυφαία στελέχη του σίγουρα ήταν. Στην πραγματικότητα, η προσωπική προτίμηση του αρχιστράτηγου της Luftwaffe, Έρμαν Γκέρινγκ, του υπουργού Εξωτερικών Γιοακίμ φον Ρίμπεντροπ και του υπουργού προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς για τα κρασιά Μπορντό, Βουργουνδίας και σαμπάνια βοήθησε να επηρεάσει τις ναζιστικές πολιτικές στην κατεχόμενη Γαλλία.
Καθώς όμως η δίψα των Ναζί για γαλλικό κρασί…